tisdag 27 november 2012

Nu blommar det!

 
 
 
27 november. Grått. Det är vindstilla. Skönt, 7 grader varmt. Jag väljer en promenad utefter Tommarpsån. Det några månader sedan vi gick här. Mycket "läsning" för Lisa, så det är ingen konst att hinna fotografera en del också.
 
Tommarpsån är brunfärgad av jord och slam som följt med i regnen som varit.
 
 
Ett par pilar ser vårgröna ut på lite avstånd. Det är de enda träden som har löv kvar. Det ger ändå en skön känsla att se .
 
 
En pil har lagt sig ut över ån, och bildar en naturlig bro. Här utefter ån ses ofta kungsfiskare. Allt jag hör idag är en gärdsmyg som knattrar strax intill. En kort sångstrof från en rödhake kommer någonstans ifrån.
 
 
Jag skrämmer upp några gräsänder som låg under lövtaket.
 
 
Vi som inte tog oss över på pilen begagnar gångbron.
 
 
Sedan öppnar det upp sig mot koloniträdgårdarna som ligger vackert utmed ån. Ständigt under hotet om utbyggnad av staden. Men nyligen har man fått löfte om ytterligare 25 år. Det är en skön känsla att gå i ett koloniträdgårdsområde. Välskött, prydligt och hur är det med blomningen?
 
 
Jodå! Visst blommar det! Jag påminner mig om datum. 27 november.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var detta jag letade efter, blommande rosor! Förra året blommade de långt in i januari. Vi får se hur det blir i år. SMHI har ett hot om kallt och snö redan nu i veckan.
 
Jag tycker den lyser vackrare nu än under sommaren.
 
 
Här ligger några grågäss i åkanten och håller ett vakande öga på Lisa och mig.
 
 
Men beslutar sig för att vi är ofarliga och drar ner gardinen och sover lugnt vidare.

fredag 23 november 2012

Löderup och Kåseberga

 
Det är solsken. Möter morgonljuset där jag åker. Ser siluetten i torrakan. Inga färger, men det  är ändå lätt att känna igen. Det är en....ja vad?
 
 
Jag tycker om pilar så det blir många sådana bilder. Alltid knotiga, vindpinade. Synonyma med gamla människor. Ni vet de som fårade i ansiktet har livserfarenhet från 90-100 år tillbaka, som kanske förstår vart vårt liv är på väg! Jag tror att dessa pilar också anar det och fått en extra knota!
 
 
 
Som t ex av det här i Löderup där havet äter stranden, förstärkt av klimatförändringar av jordens uppvärmning. Vi försöker skydda stranden genom massuppläggning av sten, sanden är borta. Badvänligt? Nej! Men har vi ändrat beteende? Nej! Får vi ett klimatavtal? Nej!
 
 
 
OK, vi kör som vanligt! Tror det behövs större stenar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Men på Backåkra kryper jag tillbaks och tycker att deras halmbock är jättefin, det är dagen före dagen, före en månad före julafton! Har vi köpt julklapparna? OK, nickar frun, det är klart. Som vanligt alltså!
 
 
Jag gillar hamnkontoret i Kåseberga. Litet. trycker under den enorma strandbrinken.
 
 
Här över brukar drakflygarna hänga i uppvindarna.
 
 
Jag passerar Hammar på hemvägen, två kornsparvar på en telefonledning och en ormvråk snappar upp en sork och landar för avnjutning av dagens lunch.
 
 
 

onsdag 21 november 2012

Grådag i Bäckhalladalen

 
Ännu en dag där ett fuktdrypande lågtryck håller sin hand över Österlen. En del av dagen lägger vi, Lisa och jag, i Bäckhalladalen. Ett naturreservat strax utanför Simrishamn.
 
Bäckhalladalen har blivit naturreservat av geologiska, faunistiska och floristiska skäl.
 
Det geologiska intresset kretsar mest runt de världsunika sandstensformationer som finns här. Den bildades för omkring 500 miljoner år sedan och innehåller mängder av böljeslagsmärken och isräfflor.
 
Här finns flera småvatten som gör området attraktivt för grodor. Här finns en god stam av lövgroda. Försök görs också att få klockgroda och långtågroda att reproducera sig här.
 
 
 
 
I reservatet växer hassel, kaprifol, bjönbär, slån mm ofta i täta buskage. Här växer björk och gran liksom fuktlövskogar av al, alm, bok och ask.
 
Rikkärr med majviva, orkidéer mm finns.
 
Här har hasselmus en bra stam med en god utveckling. Fågelfaunan innehåller bl a mindre hackspett, trädlärka, fältpiplärka, höksångare, dubbeltrast och rosenfink.
 
Lisa begrundar något i skogen.....
 
 
....vilket visar siga vara ett hus som likt Hans och Greta-häxans, ligger inbäddad i lövskogen.
 
 
 
De öppna markerna är betade fäladsmarker, där backsippa, slåttergubbe, solvända och brudbröd bl a finns.
 
 
 
 
 
 

Det blev en skön promenad i ett vackert, intressant, och i dag, gråvått naturreservat!

tisdag 20 november 2012

En helt vanlig dag...

Det är novembergrått. Stensvalan, som tagit sig till Öland från Nordamerika. Förmodligen hitblåst av stormen Sandy, slutade som mat åt en svensk sparvhök. Vilket öde! Den gladde i alla fall många fågelskådare under den vecka den hade flyguppvisningar i hamnen i Bläsinge.
 
Jag tar mig lugnare vägar runt Simrishamn, mest för att "kolla läget".
 
Det första som möter mig är en ormvråk som lite varskt kollar upp vad jag hittar på.
 
Det är mycket fågel i rörelse, måsar och trutar och en och annan röd glada. En stor flock kråkfåglar far skränande runt en träddunge. Kråkor, råkor och kajor. Det är nog 5-600 i flocken.
 
På ett annat fält har en sångsvanfamilj slagit ner
 
Ute vid havet möter mig en flock knipor. Vid närmare granskning hittar jag också ett par bergänder, här framför kniphanen mitt i bilden....
 
.....och här finns en längst till vänster, den översta fågeln.
 
På stranden går grågäss och betar, det är ett par hundra.
 
Gräsänder ligger och födosöker i vattnet.
 
På en sten står en storskarv.

Sidensvansar drar förbi, i snabba, täta flockar. En gärdsmyg varnar ljudligt, en rödhake fyller knäppande i oron. En liten flock vinterhämplingar drar förbi i strandzonen. Långt ut på havet kan jag se några alfåglar och en skäggdopping. Det känns som en rätt skön timma av novemberdagen.

torsdag 15 november 2012

Lite grått, lite kyligt, men mycket fågel!


Det är alltid med lätt hjärta man tar ut riktningen mot Vomb. Oavsett väder och årstid finns alltid något att se. Det har regnat en del och det ger blötare ängar. Jag gillar det!

Det första som möter när jag passerat Lutfi Kolginis travcamp ut mot ängarna är - ljungpipare! Många ljungpipare - säkert 250-300! Men det är dimmigt, hållet är långt - inte fotovänligt precis.


 
Strax bredvid sitter några röda glador.

 
Långt ute på ängarna har några havsörnar intaget en vattenpöl för ett uppfriskande bad. Det är fem örnar som lugnt och omsorgsfullt badar och gottar sig. Fullständigt ointresserade av det kaos de åstadkommer bland de övriga på ängarna. 3-4000 vitkindade gäss tar till vingarna, ljungpipare och tofsvipor, luften är full av vingar.
 
Samtliga fisknätsstolpar ute i Vombsjön är upptagna av storskarvar och måsar.

 
Medan tofsviporna är fortsatt oroliga...

 
....allt medan ormvråken använder sitt jakttorn till en stunds kontemplation.
 
Hästhagarnas stängsel bildar ett vackert mönster i landskapet.