lördag 1 mars 2014

Ett februaribesök i Hornborgasjön

Det är plusgrader men en iskall vind drar in över Hornborgasjön. Tranorna har kommit. Vi räknar in sex bland mängder av änder och svanar. Mindre sångsvan finns bland svanarna. Bland mängderna av gräsänder finns bläsänder och stjärtänder. En havsörn sitter avvaktande i en trädtopp långt i sjön. Det är vid Trandansen de mesta fåglarna finns. Det är en fin fågelmorgon, men ack så isande kall vind.

Fågeludden ligger tyst och tom, på människor. Långt från mängderna längre fram i vår.

Det är en plats med fin natur och mycket fågel. Jag är imponerad över hur fint man gjort för att kunna ta emot alla intresserade och ge bra förutsättningar för upplevelser och samtidigt kunna bibehålla bra miljöer för fågellivet!

Den nybyggda observationsplatsen är en fullträff!

 Vi besöker fler platser runt sjön. Här Kyrkan vid Bjurum strax intill Vadboden som idag ligger ganska tyst och stilla. Några hägrar passerar och långt ut i sjön kan vi så småningom identifiera en havsörn.

Utloppet är ytterligare en lokal vi besöker. Det är Flian som rinner ut i sjön här. Här bjuds vi på dagens bästa obs på en gammal, vackert utfärgad havsörn.

 En svag sol ger härliga motljusbilder av den skog och buskage som lagts under vatten när restaureringen av sjön gjordes.



På vägen hem besöker vi Mönarp. Ett jordbrukslandskap som tillika är ett fint fågelområde söder om Falköping.

Det är härliga miljöer i området.

Det är ganska fågeltomt idag men en korp livar upp....

....och en mycket mörk ormvråk gläder minst lika mycket.

Det blev en hellyckad fågeldag i Hornborgasjön. Stundtals kallt och bitande i vinden men mycket fågel och det är bara den 28 februari!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar