fredag 26 februari 2016

Hyllie, en kväll med Planet Earth!


Jag känner mig rätt centralt levande, här längst österut i Skåne. Direkttåg till Köpenhamn, inte illa. Men idag tar vi Lasse Holmqvist till Malmö. Till Hyllie, till Malmö Arena och till Planet Earth!

Det är en lisa för själen att ta sig genom alla dessa samhällen, Gärsnäs, Lunnarp, Tomelilla, Köpingebro, Oxie.......och lämna tåget i Hyllie, gå upp från tågspåren och direkt möta Malmö Arena!

Man vänder blicken och där ligger Emporia, Malmös nya skrytbygge i form av ett köpcentrum. Det är ungefär som kyrkorna förr, varje by skulle ha en, stor, större än grannbyns. Nå, här är Malmös nybyggda "kyrka". Ja, jag tror att dessa byggen betraktas som mer heliga!!! 


Jag är onekligen tjusad av arkitekturen i insläppet till heligheten.


Inuti, ja inget speciellt, mer än att allt kan köpas här, från Myrornas second hand-utbud till garanterat obrukade Ralph Lauren!


En spektakulär trappa går upp till en trädgård och....



....en isbana!

....och i trappan, en glad pensionär som, glatt överraskad, ska fira en present från barn och fru med Planet Earth på Malmö Arena. Det går bara att vara glad!


Men först hotellet, Malmö Arena Hotell, jag tycker mig skymta Sky Bar där, långt borta, på 16:e våningen!

I korsningen utanför hotellet på Hyllie Boulevard finns en skulptur, Mother, av Charlotte Gyllenhammar. Här konstnärens tankar:
När jag första gången gick längs Hyllie boulevard och omslöts av områdets väldiga volym och stora skala såg jag framför mig ett stort huvud resa sig upp ur djupet här i korsningen. Jag tänkte på vatten, jag tänkte på det moderliga och på franska betyder Mére båda saker. Samtidigt, då mitt samarbete inleddes med staden gick min mamma bort. Konstverket fick på ett nära och naturligt sätt namnet MOTHER


Den varma årstiden forsar vatten i en kraftig kaskad ur munnen. Mäktig staty!

 En stunds vila i väntan på Malena Ern.....Planet Earth!

Utsikten från hotellfönstret är bedårande i den nedgående solen. Tyvärr lite oputsade fönster som ger lite konstiga reflexer.

Det blir inga bilder från Planet Earth. Kameran beslagtogs och förvarades i foajén. Det var över huvud taget ganska mycket bevakning och vakter.
Föreställningen var en fantastisk uppvisning i vad denna planet skapat, de underbart visade gemenskaperna i livets kedjor, den eviga striden på liv och död där individens kamp är en förutsättning för artens fortbestånd. Allt ackompanjerat av en 80-mannaorkester med specialskriven musik, anpassad till de fantastiska filmbilderna. Extra kryddad av en solist som ordlöst deltog i att ge allt en otrolig stämning.
Jungfrutranornas passage över Himalaya, en halv miljon snögäss gemensamma uppflog vid höstflyttningens start, den försvagade elefantungen som i ett försök att hinna med mamman och flocken vandrar åt fel håll mot den säkra döden i en obarmhärtig öken......
En fantastisk föreställning! Tack barn och fru för den!
@

I Skybar skimrar takkronorna.....

 ....att det är en sportbar går inte att missta sig på, fem TV-apparater med olika matcher finns på olika ställen....det går inte att glömma att hela anläggningen är Percy Nilssons verk.....

....själva baren har ett enkelt utbud om man jämför med att ha varit med sonen på besök i en bra pub i Göteborg, men stället som sådant förlåter mycket....

Utsiktsbilderna togs tidigare på kvällen


Godnatt, Hyllie!






måndag 22 februari 2016

Så kan örnskådning också vara!


Åsynen av en örn, inte minst den mäktiga havsörnen, väcker alltid en varm känsla i hjärttrakten på en fågelskådare. Men ibland är ögonblicket när vi möts inte så perfekt. I ögonvrån tyckte jag mig se något gå ner bakom denna höjden.

Jag bevakar i kikaren och ser något skymta över kanten....

....och visst, det är huvudet på en havsörn som skymtar. Jag sitter en kvart i väntan på att örnen ska visa sig bättre. Med jämna mellanrum sticker den upp huvudet och kollar in mig. Det är minst tvåhundra meter mellan oss, men örnen håller ordentlig koll på mig. Plötsligt ser jag vingtoppar visa sig över den lilla höjden och så ...borta!

Jag rör mig i området och lite senare, i ett rejält motljus ser jag klumpen i trädet....

 ....där är den igen....men fortfarande långt borta och i ett ljus som gör att jag inte ser några färger!

Men silhuetten talar sitt tydliga språk!

 Ibland, rätt ofta, är det så man ser örnar!
 Men även detta värmer en fågelskådare som varit med sedan havsörnen i stort sett var utrotad i Sverige.




onsdag 17 februari 2016

Landskapet och dess linjer.


Linjer! Ett sätt att beskriva ett landskap. Linjer kan vara raka! De kan vara brutna av rakborstliknande pilar...

Linjerna i den lilla vattenpölens strandremsa, hackig, flikig, exakt samma kaosartade linje som havet åstadkommer i sitt stora format...

Linjerna kan vara en punktrad i form av gäss, som står där, likt en plotterrad i ett diagram....

Pilallén, stängselrader, överallt finns dessa linjer i landskapet, till fägnad för betraktaren....

 Jag älskar dessa linjer, ledningsstolparnas försvinnande i landskapets rundning.....

Linjerna, hårda, raka, en väg...mjuka, smekande sinnet.....allt finns där....

Nästa ögonblick, åter de brutna linjerna, höjningar, sänkningar, flikar.....

Rakt, strikt linjespel.....

En värld av tilltalande linjer - Österlen!




söndag 14 februari 2016

Den lille havfrue


Målet nu är "Den lille havfrue", Edvard Eriksens skulptur av sin hustru Eline, inspirerad av HC Andersens saga. På vägen dit passerar vi Kastellet

Köbenhavn är fyllt av statyer och minnesmärken. Här ett minnesmärke över stupade i krig.

"Kastellet" byggdes på 1600-talet av Kristian IV. Det är ägt av försvarsmakten och här finns försvars hefens residens. Det är också ett populärt utflyktsmål, inte minst att vandra uppen på Kastellets vallar.

Dannebrogen vajar i Kastellet.

Vi passerar "Victory Angel" utan....

....och med en extra prydnad!

Så ser vi då en liten folksamling och anar att vi närmar oss....

....Den lille havfrue, beledsagad av ett par knölsvanar....

.....och även här en kråka....

....noggrant synande besökarna

 En anspråkslös vacker staty vackert placerad vid Langeliniekajen.



Ständigt mycket folk runt statyn.

Härligt!

Vi avslutar promenaden på Österbro med att se Gefion med sina förvandlade söner (oxarna) plöja bort Själland från Sverige!