söndag 16 mars 2014

Gråhakedopping


 Gråhakedopping - Podiceps grisegena
Podiceps från grekiskans podex = bakdel och pes = fot och syftar på de långt bak sittande fötterna. Grisegena betyder gråkindad vilket blir självklart när man ser den.

 Gråhakedopping är en utomordentligt vacker fågel precis som övriga doppingar. Det är ett av de vackraste fågelsläktena i mitt tycke!

Den lever ofta i nära sällskap med sothöna, vilket betyder vassiga småsjöar, eller vikar.

Gråhakedoppingen har en konstig utbredning i Sverige. Häckar längst i söder och längst i norr! Våra populationer är utlöpare från en sydlig utbredning via Danmark in till oss. Den nordliga utbredningen kommer via Finland österifrån. Kul!

Det låter om gråhaken. Om våren har den ett egendomligt, hemskt, vrålande skrik. Lite påminnande om en hopslagning av ett hästgnägg och ett grisskrik. Tänk er själva!

1100 par häckar i Sverige enligt SOF:s Fåglarna i Sverige fördelat på en skånsk utbredning om 250 par och en ännu större i Västerbotten (280) samt en stor utbredning i Västergötland med 190 par.

Jag såg den första gången 27 maj 1965 på fågelklubben Flax exkursion till Skåne. Fem tappra Forserumsskådare skolade av nisse jakobsson!

 Till och med 2013 har det blivit 242 sedda ex. Jag njuter av att vara lite statistiknörd!

 Hittills i år har det blivit fem observationer!

 Gråhakedopping - favoritstatus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar