måndag 9 maj 2016

Stora Karlsö - grisslorna!


När jag ser ut över kanten är det första jag ser en berghäll fullproppad med sillgrisslor. En svag doft av sill sprider sig upp, inte helt angenämt. Vattnet kristallklart!

Bergväggarna är fyllda med grisslor, överallt där det går att stå gör de det. Det pågår ett ständigt kivande över de bästa platserna.

De är anatomiskt formade för att jaga simmande. De ganska små och smala vingarna ger dem en snabb, svirrande flykt. De är ett mellanting mellan pingviner och dykänder i sin konstitution.

Sillgrissla, Uria alga intermedia, Uria=vattenfågel, alga=förmodligen hämtat från danskans ord för alka, intermedia=emellan syftar på den systematiska mellanformen.  De häckar med omkring 7500 par här på Stora Karlsö, utöver denna population finns ca 1600 par i Sörmland och ca 1200 par i Ångermanland, totalt ca 11000 par

De vistas i sina berg endast under häckningen, resten lever de på havet. Erik Rosenberg skriver i sin "Fåglar i Sverige" att på kvällen den 7 augusti lämnar grisslorna berget och simmar till havs. Efter detta datum är det oftast bara lite eftersläntrare kvar i berget.

Emellanåt utspelas bloddrypande skådespel. En sillgrissla får här magen uppsprättad av en havstrut.

Det kan ha varit en sjuk, eller skadad grissla. De vanligaste offren är annars äggen och ungarna.

När Willy Wöhler en gång i tiden fick stopp på jakten som pågick fanns det bara ett 20-tal grisslor på Stora Karlsö så det var i grevens tid skyddet kom till.

Det är fint att bo här uppe, när det som nu är fint väder. Jag vill inte vara här när det blåser en ordentlig höststorm!

Men nu, sommarvärme, och bekväm fågelskådning ner i fågelbergen!


Hela västra sidan av Stora Karlsö är fylld med sillgrisslor och tordmular. Fienderna är förvånansvärt få. Havstrut och gråtrut är väl de värsta, ibland patrullerar havsörnen förbi härute. Det är häckande örnar på Gotland som så gott som dagligen tar en runda här över.

men här finns naturligtvis andra fåglar, ejder t ex, som här tagit en paus i födobestyren.

Det är spektakulära vyer!

Tordmule, Alca torda, är, trots lite mindre framträdande i berget lite fler i antal. Man räknar med att 8500 par häckar här på Stora Karlsö och totalt 26000 par i landet med stora antal i Sörmland, Uppland och Ångermanland. Både tordmule och sillgrissla är ökande i antal.

 Det är tättbefolkat överallt!

Det är charmiga individer!





Stora Karlsö är verkligen grissleön!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar