söndag 21 maj 2017

Gränsö och Stegeholm


Vi njuter Västervik! 
Vi gör det med ett besök på Gränsö, ett fint naturområde med en herrgård som gjorts om till konferens-, konsert- och festanläggning. Man kan bl a hyra dessa trevliga stugor!.



Utsikten från Gränsö Herrgård över Lusämafjärden mot Västervik

Gränsö Herrgård. Den ursprungliga byggnaden var i trä, byggd 1807 av Olof Johan Risselskiöld. Har brunnit, förfallet, restaurerats och gjorts om till denna förnämliga anläggning

Den engelska parken är restaurerad och mycket njutbar om man gillar den tuktade naturen.

Stegeholm - visfestivalernas borgruin. Ligger på Slottsholmen på vägen ut till Gränsö. När vi besöker ruinen slås vi av hur liten den är och hur många besökare det faktiskt får rum när visfestivalernas höjdpunkter tar plats på scenen

 Casilda vill utforska ordentligt och hoppar upp på väggmuren till mattes stora förskräckelse

Vem minns inte Hotenanny Singers, Lars Demian och alla dessa fantastiska vissångare som stått på den här scenen. Festivalerna startade 1966 och för länge sedan har även vi varit där!

 Albrecht den store av Mecklenburg anlade borgen 1370. Bo Jonsson Grip, Erik av Pommern, Karl Knutsson Bonde, Stureätten bl a "kung Märta" Svante Stures änka, Hans Christoff von Königsmarck är några av ägarna innan förfallet började. Det avslutades i och med att Sällskapet för Westerviks förskönande började intressera sig för ruinen och så småningom övertogs ansvaret av Västerviks stad.

 En skogsödla gör oss sällskap när vi tar farväl av Gränsö, Stegeholm och Västervik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar