Gråkråka - Corvus corone cornix
Visst är den en prydnad, gråkråkan!
Det latinska namnet kan, med lite småländsk accent översättas med, den kraxande tjocknäbben med krona!
Kanske inte så smickrande, men corona (krona) är ju ett ord som verkligen blivit på allas läppar i dessa dagar. Namnet kråka är ljudhärmande och känt sedan 1330 och är en av de fåglar som är närmaste granne med oss, oavsett var i vårt land vi bor.
Det gör också att den verkligen levt, och lever, i vår folksjäl. Som den kloka, som hins fågel, som själasörjare, som varselfågel och vädersiare. Självklart blir man dårad om man på nykter mage hör en kråka i den tidiga våren!
180 000 par har vi i Sverige! Allra tätast i Norrbotten, men väldigt jämt fördelat över landet.
180 000 par har vi i Sverige! Allra tätast i Norrbotten, men väldigt jämt fördelat över landet.
Trana - Grus grus
Också hos tranan är namnet ljudhärmande. Tänk på de underbara stunderna när tranropen rullar mot en och så småningom upptäcker man tranflocken kretsflygande i en uppvind och det är första mötet för året, obeskrivbart!
Det var också viktigt att verkligen lyssna efter tranropen där uppe i skyn för då var det merafton d v s den dagen då man hade rätt till ett extra mål mat mellan middag och kvällsmat. Men samtidigt var dagsljuset så långt så man kunde gå till sängs utan att tända ljus.
Första torsdagen i Tor
träder tranan på skånsker jor
andra torsdagen i Tor
kastar hon het sten i jor
tredje torsdagen i Tor
bär hon ljus i säng
Ja så var ramsan, hämtad från Ravlunda. Tor är förstås mars månad
30 000 par finns i landet och har haft en uppåtgående trend de senaste 30 åren
30 000 par finns i landet och har haft en uppåtgående trend de senaste 30 åren
.
Skedand - Anas clypeata
Namnet är ju inte så svårt att förstå, det är förstås den stora skedformade näbben som gett namnet. Ett annat gammalt dialektalt namn - slevtrut - är ju också ganska slående!
2 400 par, ja, mer än så har vi inte!
Kricka - Anas crecca
Namnet är ljudhärmande, en väldigt bra beskrivning på vårlätet. I äldre tider hade man bara ett namn på de båda småänderna, kricka och årta. Vanligast namn var på 1700-talet årta/ärta och uppdelningen till kricka och årta gjordes inte förrän i början av 1800-talet.
200 000 par krickor finns mot endast 600 par årta.
Knölsvan - Cygnus olor
Knöl kommer förstås från den knöl som arten har vid näbbroten. Svan kommer från ett samgermanskt ord som betyder "ljudande, klingande" och avsåg antagligen sångsvanen ursprungligen. Tamsvan var vanlig benämning, ganska naturligt med tanke på hur nära oss den lever jämfört med sångsvanen, vildsvanen!
Svanen är långt tillbaka konungarnas fågel. På 1400-talet fick endast personer med en årsavkastning på minst 5 mark äga en svan! Den som stal svanägg dömdes till ett års fängelse och böter. Detta hämtat från England
Svanesången, och då tror man kanske att det gäller sångsvanarna, men det handlar om knölsvanen som i sorgen efter en maka/make lämnar sitt stumma liv för att ljuda upp i den vackraste av sånger. Detta har hängt med ända in i nutid, den sista svanesången är ett begrepp som används då och då fortfarande.
De är också orsaken till norrsken, då fastfrusna svanar flaxade så kraftigt med vingarna att norrsken uppkom!
7 500 par knölsvan och 5 400 par sångsvanar har vi i landet.
Men större vattenpöl än så här behöver inte knölsvan för sin häckning
Litteratur: Tommy Tyrberg Svenska fåglars namn
Carl Herman Tillhagens Fåglar i folktron
SOF Fåglarna i Sverige - antal och förekomst
Ja, så var det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar