Det är fortfarande tidig vår. Bland de tidigaste är skogsduvorna. En trevlig duva, mycket mer tillbakadragen än den vanligare ringduvan. Ganska skygg och därmed svårfotograferad.
Sångsvanarna kommer härligt flöjtande
De röda gladorna har varit med oss hela vintern, men nu ökar konkurrensen, när återvändande sträckare anländer. Att se 5-6 samtidigt elegant svinglande är inget konstigt. Jag var med när en glada kunde vara en stor upplevelse under en Skånetur!
Det finns något mycket njutningsfullt över en säl som ligger och vilar på en stenhäll
Den tittar lojt på mig men fortsätter sin avslappade siesta.
En svarthakedopping har dykt upp som en tillfällig, men helt orädd gäst i hamnen. Kul!
Hela vintern har 5-10 smådoppingar hållt till i hamnen, betydligt skyggare. Överraskar man dem så dyker de blixtsnabbt och dyker, efter en bra stund, upp 20 m längre bort. Kräver lite erfarenhet från arten för att räkna dem. Jag söker dom med stor förtjusning varje morgon!
Vackert? Ja, jag tycker det! Kanadagässens flockar utgör basen i de stora gåsantalen på Österlen under våren.
Vacker är också knölsvanen som ligger och äter på rapsfältet. Rapsgrönt är favoritföda! De kan ligga tillsynes på samma plats dag efter dag. Just nu har jag koll på fyra fåglar som rört sig på ca 10 kvm under 7 dagar! Inget vatten i den absoluta närheten. Dessa födovanor gör att det kommer många samtal om sjuka svanar som bara ligger där, kom och ta hand om den!
För mig är tofsvipan vårfågeln nummer två! Nummer ett är, och kommer alltid förbli, när sånglärkorna spänner upp drillvalvet över nejden. Men nu är vipornas böljande, flängande, akrobatiska, flykt åter på plats. Gissa hur många! 294 räknade jag utan garantier att det är 100 % rätt.
På våren upplöses de ganska artskilda flockarna upp. Sådana här blandflockar blir vanligare. Här är det grågås, kanadagås, bläsgås och vitkindad gås som hittat gemensamma födomarker.
En tur på Österlen nu innebär mycket gäss! Stående på marken, liggande på vatten, flygande överallt!
Att det är rörelse bland flockarna det ser bl a havsörnarna till. Här har örnhanen lämnat bevakningen och tar en flygtur och överallt där den drar fram sprids panisk förskräckelse bland gässen.
Nu har våren startat på allvar, nu pågår ett ständigt påfyllande av nya arter långt fram i maj, början av juni.
Och då, i juni, startar skogssnäpporna sin resa ur landet igen!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar