lördag 11 juni 2016

Vårhallarna - Tjörnedala, en fågelvandring!


Den månatliga fågelträffen i Coccothraustes regi var denna gång i form av en vandring mellan Vårhallen i Simrishamn och Tjörnedalagården utanför Baskemölla.

Hundbadet vid Vårhallen är en fin sandstrandsmiljö med strandkål....

....och blåeld!

Stenskvätta hör till.

Det är många vackra vyer utefter promenaden.

Fikapausen - detta måste - förlades till Baskemölla till underhållningen av sjungande kärrsångare, härmsångare och näktergal!

Det var en lite kylig morgon så kaffepausen var välkommen. 

Hämpling hör till de Österlenska strandängarna....

....liksom vresrosorna, vackra men med ett växtsätt som kväver bort den ursprungliga faunan. Därför görs ganska stora insatser på olika ställen utefter kusten, bl a i Vårhallen, för att förhindra att den helt tar överhand.

Slutet på vandringen höjer sig landskapet upp mot Tjörnedalagården.



Tjörnedalagården känd som start för ÖSKG:s konstrunda i påsktid, också för det traditionella midsommarfirandet och, förstås, för Linnés besök 1749 då han konstaterade "Tjörndala lund låg 2 kvart söder om Rörum, emillan landsvägen och havet och var en av de skönaste lundar jag sett i riket."

Väl där transporterade vi oss med bil åter till Vårhallen där en ladusvala tog emot.
39 arter sågs och hördes under vandringen. Kärr- och härmsångare tillhörde glädjeämnena liksom förstås näktergal och gärdsmyg, men även den "skönaste av gulsparvar" för att hålla kvar vid Linnéspråket. Tyvärr också en besvikelse, inga rosenfinkar hördes eller sågs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar