onsdag 17 maj 2017

Margretetorps Gästgivargård


Margretetorps Gästgivargård, en historisk plats, blir mötesplats för vår träff denna majdag.



De imponerande helt kringbyggda innergårdarna ger en fantastisk atmosfär.



Rumsinredningen är gedigen och elegant.





Vi avnjuter ett skånskt smörgåsbord till lunch och fortsätter med en underbart god middag med röding och kalvfilé, beroende på tycke och smak. Ingvor, Leif, Andrea, Ann-Christin.

 Historisk plats var det, ja. Här finns belägg för att Heliga Birgitta passerade på en av sina pilgrimsresor till Rom. Här passerade drottning Kristina när hon lämnat kungamakten för att, också hon, ta sig till Rom. Historien berättar att här kastade hon av sig drottningkläderna, tog på sig manskläder med värja vid höften, ett gevär över axeln, mansstövlar och manssadel. Hon sprang över gränsbäcken och utropade: "Ändtligen är jag i frihet! Ändtligen har jag sluppit från Sverige, dit jag hoppas adrig mer behöfva återvända".
Här har Birger Jarl passerat 1261 när han var på friarstråt för att äkta den danska kungaänkan Mechtil. De gifte sig samma år, det gjorde också hans dotter Rikissa, med den norske tronföljaren Håkon.
Vi njuter av miljön och suger in de historiska vingslagen!

Stället är som gjort för att njuta i och njutas av!

Även ringduvorna ser ut att må väl här.



Utanför själva Gästgiveriet finns underbara strövområden. En del parkliknande skötta, medan andra....

 ....är bara så där lagom ansade så det är lätt att vandra, men ändå vildvuxna. Fågelsången är stark trots en rätt kylig dag.

 Här lyssnade Alice Tegnér till näktergalen när hon komponerade sina barnvisor, här har Erik Lindorm, Albert Engström, Bo Bergman, Birger Sjöberg, Torsten Tegnér (Alice son), Elin Wägner, Frans G Bengtsson vandrat omkring under besöken vid Gästgiveriet.

 Miljöerna är ibland sagolika, underbart njutbara.

Ann-Christin njuter av samma miljöer som Evert Taube, Nils Ferlin, Piraten, Vilhelm Moberg, Karen Blixen och Eric Linklater. Ja, nog är sällskapet välkänt, där hon står på en bro över Kägleån.



 Gräsänder

Det är bara så underbart här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar