torsdag 26 december 2019

Hökesån - strömstarens förlovade land!

Hökesån har en artrik fiskfauna och utgör lek- och uppväxtområde för vätteröring och reproduktionsområde för vätterharr. Skogen kring ån utgörs av lövskog med inslag av ädellövträd samt enstaka gamla grova träd. Hökesån är kraftigt nedskuren och den djupa dalgången skapar en skuggig miljö med en hög och stabil luftfuktighet. Områdets rika förekomst av vatten har resulterat i en rik markflora med arter som till exempel strutbräken, kärrfibbla, skärmstarr, gullpudra och hässleklocka. Fågelarter som forsärla och strömstare trivs i området

Se där! Mellan årets vissnade löv, på en vattenöverflödad sten sitter den där, strömstaren!

Det låter, forsar, skvätter. Den står där lugnt knixande, liksom niger över det gudomliga....forsen....det goda där under ytan....miljön....jag lever!


Strömstare. Cinclus cinclus. Cinclus var hos Aristoteles namnet på en liten fågel som levde vid vattnet. Det är en ganska knubbig fågel med kort stjärt, grå med svarta fjäderkanter på ryggen. Huvudet och bakhalsen är chokladbruna, medan strupen och bröstet går i vitt.

 Klart måste vattnet vara för att den skall kunna hitta sin föda på bottnen, insekter och larver, ja även en del småfisk. Den simmar med vingarna och går omkring på bottnen. För att den inte skall flyta upp har kroppsbyggnaden anpassats till vattenlivet genom att skelettbenen saknar luftfyllda håligheter. Vidare kan öron och näsborrar stängas till.

 Strömstarens förlovade land - Hökesån!        Hökesåns primadonna - strömstare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar