fredag 17 januari 2020

Simrishamns hamn


Jag gör ett besök emellanåt i hamnen, speciellt nu på "vintern" när det kan ligga lite fågel här.

Det verkar inte bli någon vinter. Idag är ganska skönt, solsken men visst, det kommer lite snål vind. Hamnen, och det strax norr om liggande Ålabodrevet, i dagligt tal förenklat till "Revet" är hjärtpunkten för alla mås- och trutobservationer som kommer härifrån. 2020 har inletts med att det  redan varit vittrut och kaspisk trut på besök! Här är det de mer vanliga havstrut och gråtrut och några skrattmåsar som intagit piren.

På en annan del av piren har storskarvarna sin rastplats. De är alltid närvarande sommar som vinter och utgör ett trevligt (tycker jag) inslag i hamnmiljön. Men som ni ser,  även radiostyrda farkoster får plats!



Den lilla sandiga strandremsan är det som finns kvar av den ursprungliga hamnanläggningen. Tullhusstranden är det högtidliga namnet. En behaglig plats att tillbringa en stunds sommar på!

Småbåtshamnen

Fåglarna här i hamnen varierar mycket beroende på årstid, på vindar och på väder i stort. Hela vintersäsongen hör viggarna till de dominanta i antal. Men här förekommer enstaka brunänder, ejder, skägg- och smådopping, stor- och småskrake, och ibland hittar salskrake och alfågel hit. Det är inte ovanligt att rödglada stryker förbi och havsörn passerar några gånger om året. Pirarna brukar också vara populära för gärdsmygar och svart rödstjärt, skärpiplärka, snösparv(!)har varit på besök. Praktiskt taget samtliga gäss har setts, störst i antal är kanada- och grågäss, men några gånger om året har vi vitkindade- prut- och bläsgäss betande på gräsmattan framför Hotell Svea! 

Bergand förekommer emellanåt, dock inte på bilden. Viggen med stor vit näbbgrimma är just en vigg även den, men man får titta noga i flockarna.





Denna ännu mindre strandremsa är nog för knölsvanar som häckat här under flera år. Just nu ligger det en knölsvanfamilj här i hamnen, 2 vuxna och 3 fjolårsungar.
Simrishamns hamn - en bra fågellokal - helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar