lördag 22 augusti 2020

Coccothraustes i Skillinge

 Så var sommaruppehållet över...våra månatliga skådarträffar återupptagna....i Skillinge! Det blev välbesökt, utmärkt väder, och mycket fågel!

 

 Här nere på Österlen har vi alltid ett besvärande motljus på morgonen, men idag är det behagligt dolt bakom en molnbank. Det ger bara ett underbart "skimmer i molnen och glitter i sjön. Det är ljus över stränder och näs". Gustaf Fröding, vilka ord du gett oss!

 

Grå flugsnappare blev dagens kanske trevligaste upplevelse. Denna, normalt tillbakadragna fågel, visar sig så här i flyttningstider gärna upp sig, till och med i vassbältet längst ut mot vattnet.


Det beräknas häcka 1, 5 miljoner par i Sverige, varav vi har 18 000 här i Skåne. Flest finns i våra norra delar, Västerbotten, Norrbotten. Det är alltså ingen sällsynthet vi har stött på, men det känns ändå lite extra!

"Valet av boplats är kanske det mest originella hos hela fågeln" skriver Erik Rosenberg när jag läser i min gamla nötta fågelbok, "varje sommar gå genom pressen notiser om flugsnapparbon på balkongräcken, i upphängda kransar på kyrkogårdar, i blomkrukor i fönstret, på taklampor osv."

Grå flugsnappare, Muscicapa striata. 

musca=fluga capere=taga         striata=strimmig

Eller varför inte gråsnappa, mosasparv eller takpräst, gamla svenska benämningar!

Storskarvar, alltid dekorativa, speciellt i detta sköna ljus.


Långören sticker ut som en pir ut i Östersjön, alltid populär plats för fåglar. Idag fylld med tofsvipor, gräs-, några sked- och bläsänder, grå- och kanadagäss.


 Starar hör också stranden till


 Det blev 46 sedda arter, myrspov, tofsmes, kentska tärnor, gröngöling och förstås de underbara gråsnapparna!!! Vi ses om en månad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar