lördag 21 maj 2022

Coccothraustes i Drakamöllan - maj 2022

 Maj månad! Vår! Fågelsång! En vandring i naturen i goda vänners lag! Så känns det när vi startar en skön vandring i Drakamöllan!

Bokarnas grönska är verkligt vårskir nu.

 
Entrén mot markerna vi ska besöka går nära gården, där vi möter häckande pilfink! Men mycket annat, rödstjärt, löv- och gransångare, kulissen är inte bara grön, den är full av fågelläten också svarthätta, trädgårdssångare. Det artar sg bra!
 
Boskapsbetningen gör träden skarpt skurna i mularnas höjd
 
Gullvivebacken i full blom


Kopparorm, den enda ödlan som saknar fötter fick jag lära mig. Den var ganska stillsam i den relativt snåla vårvärmen.
 
Landskapet är till stora delar ljungbevuxet hedlandskap. Här och där görs försök att bryta upp ljungen för att skapa bättre förutsättningar för fältpiplärka och andra sandberoende varelser. Här är mer av skälet att få vatten till de djur som betar i området.
 
Som t ex dessa hästar, en rakt igenom trevlig upplevelse om man inte har hund med sig, vilket en i sällskapet hade och snabbt blev omringad av ett tjugotal hästar!
 
 
Här har ljungen bränts och det skapar tydligen intressanta miljöer för tofsvipa


Här har vi vandrat över fält som kunde vara tänkbara för fältpiplärka, men vi gick bet denna gång. Men havsörn passerade och strax före såg vi årets första bivråk.
 
På väg tillbaka i vandringen möts vi av fantastiska vyer! Trädlärkor sjunger, stenskvättor varnar oroligt från sina utsiktsposter på stenmurarna, en törnskata ser vi. Underbart landskap!




Det blev en (nästan) helt igenom lyckad exkursion. Vi missade fältpiplärka och sommargylling! Men det blev en underbar dag med 46 sedda arter!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar