söndag 13 maj 2012

Den slingrande Rörums södra å......

...lägger grunden för en fantastisk naturupplevelse! Vi tar oss några km norrut från Simrishamn, tar av mot Rörum, väljer vägen mot Ö Vemmerlöv och när vi följer den mjukt kurviga vägen kommer vi snart till Sträntemölla som utgör starten för en utflykt i Rörums backar.

Sträntemölla, en 200-årig vattenkvarn, byggd över vattenströmmen.

Användandet av vattenkraften här har anor från 1300-talet. Kvarnen var i drift in på 1960-talet. Här börjar naturresservatet och vandringen in i Rörums backar. Inte alls lika välkända som de näraliggande Brösarps backar men väl så vackra. Ja, i min smak ännu vackrare!

Blommande hägg

Mjukt, böljande landskap möter oss


Backarna är här täckta av vacker bokskog


I den skira vårgrönskan i en bokskog blir stämningen nästan sakral och högtidlig



Bokskogen står hög och tät över backarna och nedanför råder även mitt på dagen en trolsk skymning över den trånga dalgången. Ån har på flera ställen grävt ur den mjuka sandstensberggrunden och ger möjlighet för ån att häftigt och skummande kasta sig utför - en självklar miljö för strömstare och forsärla som båda häckar i reservatet.



ett naturligt klätterträd

här är rester av Forsemölla som vattenmöllan uppströms Sträntemölla heter.

Då har vi passerat denna varning för stup! Hur många vet sådant om det väna landskapet på Österlen?

Varningen är befogad, här stupar det brant rakt ner till ån 20 m under oss.

Uppe vid Forsemölla, finns en del av uppdämningen kvar och ger en lugn vattenspegel innan vattenfärden fortsätter ner mot Sträntemölla.

Här är lugnt och solvarmt, vilket en del tycker extra mycket om.....


.....här har ett par sandödlor funnit en skön, varm plats för en stunds solbadande. Det är Sveriges största ödleart, lite drygt 30 cm. Den något oansenligare honan ser gravid ut! Trevliga och orädda bekantskaper.
Glöm inte Forsemölla och Sträntemölla, väl värda ett besök!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar