söndag 6 maj 2012

Gislövs stjärna....

..... har alltid (åtminstone sedan 40-talet) varit ett dansmetropol på Österlen. Än idag kan man höra dem som var med på 50- och 60-talen att de "cyklade ända från Tomelilla bara för att det var så himla kul på Stjärnan".    från Gislövsdals IK:s hemsida.

Men det är inte som dansmetropol jag känner Gislövs stjärna! Det är inte heller för de drabbningar som har gått av stapeln på den fotbollsplan som Gislövs stjärna också innehåller.

Nej det är som en fantastisk lövskog som egentligen är två, delade av en liten bäck. Den norra delen är en ädellövskog med ek, alm, bok, avenbok och fågelbär. Vitsippsblomningen är enorm!






 Söder om bäcken ligger en hassellund med ek, lind, alm och förstås då hassel! Omgivningarna runt lövskogen är ganska buskrika betesmarker med några mindre dammar. Det gör att de sammantagna naturvärdena är höga. Det är fina sångarmarker och området drar till sig mycket fågel under flyttningstider. Dammarna bjuder också på magnifika grodkonserter under sköna vårkvällar!

Här måste ju naturligtvis nämnas att Sveriges 500:e registrerade fågelart, gråhuvad sparv, sågs här från den 29 april och några dagar! Kanske hitlockad av Ystad Rock Orkester som var här den 28 april!!

Hur som helst, Gislövs stjärna är en unik plats, nöjesmetropol, idrottsplats och en fantastisk naturplats!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar