lördag 13 februari 2016

Köbenhavn Österport


Ja, Köbenhavn Österport! Har ni aldrig varit i Köbenhavn Österport? Stationshuset ser ut så här!

Och här är Hotell Österport!

I Österport ligger t ex Eidsvoll plads med minnesmärke för de gemensamma minnena av den tyska ockupationen under andra världskriget. Eidsvoll var annars  platsen där Norge undertecknade sin konstitution den 17 maj 1814. Den danske kronprinsen Kristian Fredrik utropades samtidigt som kung i Norge, vilket dock inte blev verklighet. Det fredsavtal som slöts i samband med detta ledde däremot till den svensk-norska unionen som varade till Norge blev självständigt 1905.

I Österport hittar man en del sådana här plakat, EU, inte mer i alla fall!

I  Österport ligger amerikanska ambassaden, Frihetsmuséet, Parken, ja just det, "Parken", nationalstadion för alla danska fotbollsälskare och Nyboder ( bilden) från början avsett för militära boningar avsedda för marinens personal men numera vanliga bostäder.

I sanning, en märklig och imponerande bebyggelse!

Det var i denna del av Köbenhavn, i Toldbod Bodega vi firade en födelsedag, Fias 68:e, bl a med en god öl!

Skål, kära hustru!

Toldbod Bodega har anor från 1787 och är det tredje äldsta värdshuset i Köbenhavn. Mycket minner om dessa anor. Bodegan har tilldelats "årets pölse" av Gammeldanskens vänner. Här i huset bodde Lumbye när han skrev "Champagnegaloppen"

Bodegan skryter gärna med intresset från kungligheter. Den senaste är att kronprins Henrik varit här och tagit sig en öl. Men det allra senaste var att vi var här! En utmärkt hackeboeff hade de!

Utsikten från hotellfönstret var kanske inte det mest upplyftande, och snöat hade det gjort under natten! Men vi trivdes i Köbenhavn Österport!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar