lördag 22 april 2017

Coccothraustes har kommit lösa....


Vår månadsutflykt gick idag till Romeleåsen, med start vid en nyss avslutad grustäkt. Även om det låter lite tråkigt så är det trevliga fågellokaler.

Vi hittade bland annat en liten flock gråsiskor och en större flock grönsiskor, här gråsiska

Man kan tycka mycket om stora ingrepp i naturen, men återställandet sköts ofta bra. Här önskar vi naturvänner att man kan hålla grusbranter öppna för backsvalor i täktkanterna.

Här är häckningsmiljön för mindre strandpipare som, vid vårt besök, var aktiva med spel.


Nästa stopp är vid tre nyanlagda våtmarker. Det är så skönt att se att det finns markägare som kan avstå lite mark för att förbättra miljöer och öka den biologiska mångfalden.

Fika avklarad och så på det igen. Skedänder, krickor, gråhakedoppingar, rödglada, omvråkar och sparvhök och efter en stund kunde vi också fastställa ett par silltrutar. Trevlig lokal!

Nästa stopp - Lihultasjön. Vi promenerade genom lite granskog.....

....innan det öppnade upp sig mot sjön.....som vanligt....snabbt på tubarna och spana.

Fina miljöer!

Här fanns många sothöns, viggar, gråhakedoppping....och mycket småfågel, gärdsmyg, kungsfågel, gransångare, rödhake, nötskrika m m

Sedan avslutar vi skådardagen vid Vombsjöns västra ängar. Portvakten ger oss ett lite ifrågasättande ögonkast men vi blir insläppta till himmelriket - eller åtminstone till en av Sveriges bästa fågellokaler!

Här är mycket att skåda på, tyvärr i lite besvärligt motljus. Men, vi är ganska säkra på att vi ser en fjällgås. här finns årta, skedänder, stjärtänder, rödbena, brushane och mycket annat, som ladusvalor - tre, för att inte sommaren ska tveka! Den behövs, känner vi, där vi står i en ganska hård, kylig västvind.

Men hjärtat blir varmt när man ser hur fint våröversvämningen silar över ängarna.
Tack till Lars för en fint planerad skådardag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar