fredag 19 maj 2023

Getterön

 Getterön - ett måste om man är fågelskådare och besöker Varberg. Redan i stan möter man förstås fåglar, ejder är en sådan art.


Strandskata, alltid en prydnad, och svår att gå förbi på grund av dess både ljudliga och livliga uppträdande.
Ejdrar
Vi är i tiden för bobygge för ladusvalorna. Stränderna bjuder på byggmaterial. Det är en ständig ström till en speciell del av stranden,
Stadsduvan går försiktig ner i vattnet, påminnande om den badande som försiktigt går i, känner med tån och konstaterar, fan vad kallt!
Första fågeln som möter oss på Getterön är en av flera sävsparvar som ivrigt sjungande sitter i vassen.
Från vassgömslet ser jag en skärfläcka som födosöker. Här finns en stor koloni
Vassgömslet
Stora gömslet
Trevliga skyltar
Sävsångare, en annan av dessa arter som trivs i de stora vassbältena. Härlig fågel!

I skrattmåskolonin är det ständigt liv och rörelse.
I sommardräkt är skrattmås en vacker fågel!
Här en del av det som kallas Bassängen, som alltid verkar vara fylld med fågel. När vi var där såg vi dvärgmås och skräntärna bl a, här är vitkindade gäss.
Naturum
Utanför Naturum har man gjort en konstlad sandhög åt backsvalorna. Jättetrevligt initiativ, och svalorna bjuder verkligen på trevliga stunder för oss besökare som går förbi på bara några meters avstånd.

Detta måste vara någon form av rekord av sammansatta holkar. Det såg lugnt ut så jag tror inte att uthyrningen är så stor.
Intill det ursprungliga naturreservatet låg en gammaldags, öppen, soptipp. Den är sedan länge stängd och nu pågår ett jättelikt restaureringsarbete. Hela tippen har skalats av från växtlighet, täckts av massor för att förhindra att  regnvatten ska tränga ner och så småningom urlakas i naturen. Sedan ska den på nytt kläs med växtlighet och kommer så småningom erbjuda ett naturområde med hög biologisk mångfald. Imponerande!
Här finns rum för skolundervisning, mycket upplagt för god pedagogik för att lära ut om naturens sammansatthet.

Här möter vi en hederlig arbetshäst i något som ser ut som harvning


Storskarvar
Fisktärna med kvällsmaten
Jag blev verkligen djupt imponerad av hur Getteröområdet har utvecklats och kommer att utvecklas. Det blev ett fantastiskt besök inte minst som sumpvipa (en mycket sällsynt besökare) kunde spanas in vid det senast uppförda fågeltornet. På Getterön har hittills rapporterats 345 fågelarter och lokalen ligger därmed trea på listan efter Ottenby och Falsterbo. Sammantaget Varberg som stad och som naturupplevelse är mycket värd ett besök!!!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar