torsdag 18 maj 2023

Minisemester i Varberg, kan det va´ nå´t?

 Jag minns min barndoms semestrar, när den första enveckas semestern gjorde det möjligt att komma ut från hemmiljön och se något annorlunda. Det blev en tågresa till någon av dessa kustplatser man läst om, boende i ett hyrt rum i en helt vanlig lägenhet och insupa ny miljö och kultur. Varberg var en av dessa orter vi besökte.

Vi gör om något liknande i år. Det hyrda lägenhetsrummet byts mot hotellvistelse, denna gång på Clarion. För övrigt ett hotell vi trivdes väldigt väl med. Inte minst att middag i bufféform ingår i rumspriset, praktiskt för en turist. Som extra bonus är hotellet hundvänligt!

Det är gott om parker i Varberg. I den sommarvärme som mötte oss var det behagligt att stilla njuta i någon skön oas. Tulpanrabatterna smakfullt sammansatta där de svarta inslagen verkligen gjorde sitt.
Fästningen är för alltid förknippad med Varberg. Den första byggnaden, en enkel stenborg, kom upp på Wardberget (ward=vakt) runt 1300. Otaliga gånger har fästningen bytt nationstillhörighet under tiden som Dansk-Svenska krigen härjade som hetast.
Det märks att fästningen betyder mycket för invånarna i Varberg. Trots att vi är lite utanför den stora turisttiden så finns här ständigt mycket besökare. Det är också trevligt med en historisk byggnad som fortfarande hyser "vanliga" bostäder.
Fia och Casilda på promenad utefter fästningens vallgrav.
Det är ett imponerande bygge!

På 1800-talet började Varberg bli en känd badort och den tidens förståndiga människor sökte sig hellre till skugga än att vistas i solen.  Det blev tvunget att i det kala Varberg anlägga en park, Societetsparken, med sköna skuggande träd. Naturligtvis blev det också en restaurangbyggnad, idag heter det Societén och här är också platsen för konserter och diverse uppträdanden sommartid.

Stora Skrivareklippan
Kallbadhuset är från början av 1900-talet och är det tredje i ordningen. De tidigare har formligen blåst bort av svåra västliga stormar. Byggt i morisk stil och med skilda nakenbadsavdelningar om man känner för det. Vackert!
Del av societetsparken
När vi vandrar i stan träffar vi på en konstutställning, där tavlorna hänger utomhus! Av patinan att döma har de hängt där ett tag!
Det var i gränden in till Gästis.Mysig miljö!
Vid glasspausen blir det två kulor i struten, och gissa vem som får en!
Utefter strandpromenaden förbi Käringahålan ut mot Apelviken är det dags för Casildas dagliga bad. Den här promenaden är väl utnyttjad sommartid, här har man enkla filmarkeringar för att strömma turister på rätt halva av promenaden beroende om man är på väg från eller till centrum. Här går också ett sommartåg ut till Apelviken. Jag känner starkt att vi valt rätt tid för besök här!
Ja, ett vikingaskepp känns som naturligt utefter kusten här.

Trift tillhör mina absoluta favoritblommor. Kanske för att de växer i miljöer jag trivs i, och förstås den underbara färgen som stämmer så väl med strandängens friska grönska och den sommarblå himlen.
Utsikt från fästningen. I fästningen finns Rikssalen som innehåller de museala samlingar som finns här, bl a Bockstensmannen, men för oss blir det inget besök där, denna gången.
"Vattenbärare" detta är en av tre statyer placerade i Brunnsparken, konstnär Knutte Wester


Varberg, kan de´va´ nå´t? Absolut! Värt fler veckor! Då har jag ändå inte sagt ett ord om Getterön, en av Sveriges absolut främsta fågellokaler, men det kommer!!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar