fredag 6 juli 2012

Glimmingehus, Ulfstands Stora Glimminge

2 maj 1499 lades första stenen till det som 7000 ton sten senare har blivit Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltida borg.



Det var Jens Holgersen Ulfstand som byggde Glimmingehus som en exklusiv bostad åt sig själv och sin familj. Den var samtidigt en stark försvarsinriktad byggnad med många listiga anordningar för ett starkt försvar.


Här ses t ex en utbyggnad övanför ingången från vilket man kunde hälla kokande olja eller liknande över eventuella illasinnade. Ingången var liten för att lättare kunna försvaras, innanför fanns fällgaller och skjuthål i väggarna. Trapporna invändigt gjordes med onormalt höga steg, för att göra det svårare att anfalla i trapporna.


Ovanför ingången finns Ulfstands vapen omgivet av sina två fruars, Holmgerd Brahes till vänster och Margerethe Trolles till höger.


När borgen byggdes var den en modern och luxuös byggnad. Här fanns ett centralvärmesystem med utgångspunkt från en stor eldstad i källarvåningen och med inmurade värmekanaler till borgens övriga delar. Beräkningar har gjorts som visar att man kunnat hålla en temperatur på 17 grader under kalla vinterdagar.
Det fanns flera toaletter som sköt ut utanför borgmurarna för avfallets skull.


 Riddarsalens enda bevarade ursprungliga takbjälke visar att den varit vackert målad. Även den pampiga eldstaden ovan låg i riddarsalen.


"Vildmannen", gjord av Adam van Düren har gett upphov till många sägner. Den är numera placerad inne i stenhuset. Den har ursprungligen varit bislagssten (från tyskans Beischlag som betyder förstukvist och blev modernt i slutet av 1400-talet) på borggården. Vildmannen stod för styrka och naturlighet.

Jag är en kämpe stark och stor
från Gotland jag till Skåne for

Så lyder inskriptionen i den inmurade reliefen och omger vapnen för Ulfstand och hans första hustru Brahe.

Här några detaljer från utsidan:
Utbyggnaden över ingången

 Utlopp från en vask i en fönsternisch

Borgens nuvarande inneboende

 
Bolshög, där sägnerna placerar Jättens hemvist

 När vi besöker Glimmingehus får vi en lektion i hur man skötte hygienen på medeltiden. Hur man gjorde tvål av talg och björkaska....





 .....och tillverkade tandborstar genom att tugga sönder en trädgren så den blev borstig i änden.








Utanför själva borggården ligger tornerarenan.

En imponerande anläggning som lätt väcker fantasin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar