onsdag 22 maj 2013

Simris strandäng - en regntung majdag

Det regnar inte men luften känns våt när jag sakta vandrar genom Simris strandäng, den betade strandäng som sträcker sig från Simrislund till Brantevik.
 
Fågelsången är enorm, mest från buskmarkerna väster om själva ängen.
 
Majvivorna har börjat blomma, de är så vackra!
 
 
 
Jag försöker hålla reda på sångarna jag hör under promenaden. Det är inte lätt, näktergalarna fyller i varandra under sångstroferna. En startar en smattrande ramsa i busken bara några meter från mig.
 
Ett par ringduvor sitter lite granskande på mig när jag passerar.
 
 
 
En silverklar liten stämma får mig att stanna upp, ja, där är den, järnsparven! Den är upprörd över intrånget, låter mig förstå att här är det jag som bestämmer.
 
 
 
Ute på havet tar en fiskare upp sina nät. Blir det skrubba till middag idag?
 
 
 
Fem näktergalar och tre rosenfinkar hittills. Två rosenfinkar har jag hört här tidigare. De har säkert häckningsrevir här, den tredje är ny för mig. Får kolla om några dagar igen. Det är en sådan underbar tid just nu!
 
Gravand pryder vilken strandzon som helst.
 
 
 
I en liten Strandvik ligger ett par knölsvanar. Häckar förmodligen inte i år utan ligger här utefter kusten och har en skön tillvaro.
 
 
 
Så kommer en lite större fiskebåt. Det är kompakt grått. Jag ser ingen horisontlinje, fiskebåten försvinner snabbt i det regnvåta.
 
 
 
I en slånbuske sitter en gulsparv och en törnsångare, nåja, den senare satt. Det är gott om törnsångare här.
 
 
 
Men gulsparven sitter lugnt kvar. En ordentligt utfärgad gulsparvhane är en mycket vacker syn!
 
 
 
Vattenklövern har så smått börjat blomma.
 
 
 
Ett törnskatspar håller till här. Det är utomordentliga marker för törnskator här. Trevligt!
 
 
 
Mandelblomma
 
 
 
Backsipporna är snart överblommade.
 
 
 
Så hittar jag en viol och blir ställd. Vilken viol? Blir lite besviken när jag ser att bilden inte är särskilt bra. Får kolla det närmare. Bladen ser dock lite för runda ut för ängsviol. Underviol får bli gissningen så här långt.
 
 
Hur blev det med fåglarna?
Jag räknade in 13 näktergalar, 3 rosenfink, 7 törnsångare, 5 lövsångare, 3 ärtsångare, 4 trädgårdssångare, 3 svarthätta, 5 gransångare, 2 härmsångare och 1 grönsångare dessutom 1 gråhäger, 1 rödbena och 1 kentsk tärna. Detta på ca 2 km strandäng!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar