måndag 23 juni 2014

Tykarpsgrottan


Brytningen av kalksten i Vedhygge gruva (som Linné kallade den) påbörjades på 1700-talet. Brytning av kalksten pågår fortfarande i Ignaberga men numera i dagbrott.

Ignaberga gamla kyrka härrör från 1100-talet, byggd av kalksteb från orten. Den ligger strax intill Tykarpsgrottan.

Här är mycket gjort för att öka på trivseln för turister. Här finns café, en liten souvenirshop, campingplats. Stor plats för medhavd matsäck!

Ingången till grottan eller gruvan som det rätteligen ska heta är ett oansenligt gallerförsett hål in i berget. Det är alltså möjligt för de fladdermöss som använder gruvan som vinterviste att ta sig ut och in.

Det är lågt i tak och att föreställa sig arbetsmiljön, när kalkstenen en gång mejslades ut i stora block och bars ut för hand, är svårt! Den belysning som var tillgänglig var tjärbloss. Naturligtvis utan någon ordnad ventilation!

Gruvan är ca 10000 kvm stor, men bara en liten del är öppen för allmänheten.

Alla besök måste göras med guidning. Risken att gå vilse i detta virrvarr av gångar är stor.

 Det finns många namn inristade på väggarna, som t ex Hellkvist från Vinslöv gjort 1943!

Här finns andra spår, dropphål, som uppkommer när regnvatten sipprar genom berget och som genom århundradena åstadkommer dessa.

Här finns också inristade märken på antalet stenblock som tagits upp.
 
Det går ju inte att lämna Tykarpsgruvan utan att se på handfatet där Ronja och Birk (Ronja Rövardotter) använde när de träffades i hemlighet. Här har också spelats in scener i Kullamannen. Detta block är det enda som inte är kalksten i gruvan. Det är rent frigolit!

Efter gruvans 8-gradiga värme är det skönt komma upp till lite varmare luft, även om det idag inte var någon riktig sommarvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar