tisdag 15 juli 2014

Tornfalk - Falco tinnunculus


Ett samtal om en nerramlad tornfalksunge ledde till att KFV Simrishamn fick göra en utflykt till Glimmingehus. De många människor som besöker borgen gjorde att föräldrarna inte vågade sig ner för matning. Vi tog hand om ungen för att den i några dagar skulle få möjlighet att träna uppflygförmågan så den kunde klara sig själv.

Det finns två tornfalkspar som häckar i börgen. Ett på vardera gaveln med 3 respektive 4 ungar. Totalt i landet beräkna SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) att det finns 6400 par varav 500 par häckar i Skåne.

När vi kom hade ungen satts upp i en fönsternisch för att komma ifrån alla besökarna lite

Ett stycke ifrån satt mamman och bevakade




I våra lokaler åt han bra, ökade något i vikt och hade tillgång till en voljär som möjliggjorde lite flygträning om än korta sträckor.


"Falkens öga" en fantastisk film av Mikael Kristersson som skildrar ett tornfalkpar i Skanörs kyrktorn. Se den om ni har möjlighet!

Namnet tornfalk kommer förstås av dess kärlek för torn! Förr när kyrkorna var de byggnader som stack upp, var den en vanlig häckare i kyrktornen. Ett gammalt namn var också kyrkofalk. Det latinska artnamnet tinnunculus betyder klingande och hänsyftar på lätet.

När vi följt ungens utveckling och sett att flygförmågan blivit bättre så är det dags att släppa tillbaks den igen. Vi släpper den framför sin bovägg. Vad kan vara en bättre häckplats än Glimminghus?

Den första flygturen blev en lite vinglig resa med olika hängande platser på borgväggen.

Det blev lite dramatiskt när den, av några tusrister, blev skrämd så den kröp in genom gallret i bakgrunden och fanns inne i borgen. En av personalen lyckades få den att söka sig ut igen.

Allt eftersom blev flygningarna säkrare och längre. Det kändes bra när vi lämnade borgen någon timma senare. Och se vilken fin ring den fått under tiden!

I den medeltida historien är falken liksom örnen en orakelfågel. Aldrovandus som levde på 1500-talet skriver att mötet med en falk alltid är lyckobringande. En annan medeltidsman anger att om falken vid ett möte flög från höger betydde det god vänskap med nästa person man mötte Kom falken från vänster var det förstås tvärtom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar