lördag 16 augusti 2014

En lärkfalks öde!

Tisdagen 29 juli hittades denna lilla ullboll i ett dike intill en ganska trafikerad väg. De som hittade den lämnade in den till KFV. Första frågan var, vad är det? Upphittaren sa att det var glada, men nej, det kan det inte vara. Tack vare ornitologkamrater i en FB-grupp kunde den gåtan lösas. Lärkfalk!

Efter några dagars skötsel i en låda i hemmet hade den lärt sig äta själv och vi kunde sätta den i en bur i KFV-lokalen. Här är första dagen den tagit sig upp på sittpinnen. Men här finns inget flygutrymme så den 9 augusti flyttade vi den till vår lite större voljär.

Jag lade ut denna bilden på FB-gruppen för att visa hur det utvecklades.

Här är bilder från den 15 augusti. Då har vi sett att den klarar att flyga mellan sittpinnarna i voljären. Det är inga långa sträckor men det blir i alla fall lite träning.
Det är en härlig fågel!

"Falkens öga"


Den har fortfarande lite dun här och var, men vi enas om att det är dags att släppa den.

Under tiden har vi varit och kontrollerat häckplatsen. Falkarna har varit mycket diskreta under häckning, vi har fortfarande inte kunnat lokalisera boet. Det har varit mycket tyst från falkarna. Vi har varit oroliga att häckningen helt misslyckats. Men, tack och lov, sista dagarna har ungarna lämnat boet och rör sig i skogsdungen som utgör häckningsreviret. Det är nu rätt mycket tiggläten och lockläten som hörs i skogen. Perfekt timat med "vår" unge!
Här är delar av häckningsmiljön.

När vi är där för släppet hör vi minst tre, troligen fyra olika falkar runt oss.
När vi tar av locket på transportburen sitter den i 10 minuter tyst och bara tar in läten och naturljud. En gröngöling skriker, ringduvor kuttrar, det sisar och knäpper runt oss av småfåglar.


Vi är ju inte säkra på hur detta ska avlöpa så vi har infångningshåv med ifall, ifall...

Den flyttar sig några meter ut i naturen. Sitter där ytterligare några minuter sedan drar den iväg, till en början lite tveksamt för att sedan dra lärkfalkssnabbt mellan trädstammarna ivrigt skrikande. 
Det är en fantastisk känsla att fått vara en del av denna lärkfalks öde! Vi ses i Falsterbo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar