Google+ Followers

lördag 13 juni 2015

Coccothraustes i Hylkan


Morgonen startar med en blåmes som gör morgontoalett på takåsen till en villa. Blåmes, alltid alert, alltid stridslysten - en härlig och vacker fågel!

Morgonen är varm, solen skiner. Det är praktiskt taget vindstilla. Det är alltid trevligt att träffas och gemensamt njuta av vår fina natur.

Hylkan är ett stort område av hagmarks-, naturbetestyp. Just här runt Hylkan är ädellövskog en betydande andel. Sträckan norrut mot Grönet och Brantevik liksom söderut mot Gislövshammar är mer buskrik.

 Betesmarkerna är hävdade sedan länge och har förutom sin skönhet för ögat, en storbetydelse för växt- och djurlivet.

 Ibland blir det bara så att skorna stannar kvar när någon går.....

Ängsbräsma blommar fortfarande vackert.

En av dagens höjdpunkter blev mötet med en storlom. Som vanligt blev det diskussion om arten stor- eller smålom. Den rakt hållna näbbryggen, den kraftiga näbben och det mer begränsade vita på halsen gör att vi bestämmer den till storlom. Trevligt! Att det dessutom (utanför fotoavstånd) även sågs två svarthakedoppingar gjorde inte dagen sämre. Den yttersta stranden är ofta stenig.

 Förutom användandet som betesmark har här också funnits en gruvverksamhet som tog sin början på 1500-talet. Här har brutits silver, bly och blyglans i flera olika omgångar. En skylt med historien finns uppsatt.

 Av själva gruvorna är spåren inte särskilt märkbara. Lite försänkningar i marken och en del högar med dumpmassor är allt som syns idag.

 Som alltid - fikapausen är minst lika viktig som natur och fåglar.

Som tur är finns det med några duktiga botaniker också som kunde tala om att detta var överblommad skatnäva. En färgklick i grönskan!

Triften blommar

En vacker rödstjärtshane visar upp sig. Oroligt varnande för sina ägg eller ungar som väl fanns i närheten.

Tjärblomsterängen och en klarblå himmel. Kan det bli mera sommar?

Blåelden hjälper till med sommarkänslan.


Det är gott om gulsparvar i Hylkan.


Bofinkhanen, även den en skönhet i sobert eleganta färger, är vanlig.

Vi avslutar besöket i Hylkan vid denna fantastiska blommande hagtorn....

....det är svårt att hitta något grönt mellan blommorna!
44 fågelarter blev summeringen. Utöver ovan angivna fåglar så blev behållningen den sångarkonsert som bjöds på. Härm-, ärt-, törn-, gran- och lövsångare för att nämna några. Näktergal förstås. Den enda missräkningen blev att rosenfink saknades i kören. Ett rödgladbo med två ungar var också en härlig syn!
Väldigt trevlig utflykt!

2 kommentarer:

 1. Härliga bilder, tack för en fin dag.
  Kjell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Kjell! Det var kul att du hittade hit! En riktigt trevlig dag var det.

   Radera