Google+ Followers

måndag 7 augusti 2017

Vit stork


Vit stork är tillbaka som häckfågel igen. Den har ju varit det några år nu. De fria häckningarna ökar år för år. Det är inte längre någon sensation att se stork i Skåne.

Just nu drar det runt många ungfåglar, som dyker upp lite varstans. Häromdagen var det en flock på ett 30-tal och cirklade över Simrishamn. Dessa dök upp igår vid Furuboda.

Det är mäktiga fåglar, och de seglar på termiken likt rovfåglar och tranor.

 De här behagade landa på bekvämt skådaravstånd. Det var en härlig syn att se dem korsa vägen med några meter till godo på bilarna.

  Jag tror det nämndes att det var 79 fria häckningar i år. De här kommer troligen från hägnet i Hemmestorp, alltså uppfödda i fångenskap.

De drar nu runt i Skåne ett tag, förhoppningsvis ansluter de sedan till de äldre flyttande storkarna söderut för att leva livet i Spanien, Portugal etc några år för att förhoppningsvis återkomma om 3-4 år för att häcka här i Skåne.

Jag trivs med storkarna och gläds över återkomsten, även om den inte hade blivit av utan insatsen från ideella, mänskliga,  krafter. Men det var ju också vi som en gång i tiden såg till att livsmiljön för den förstördes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar