torsdag 29 juni 2017

Kreativum i Karlshamn


Kreativum i Karlshamn är inrymt i Strömma Bomullsspinneris gamla lokaler. Uppströms ligger Nötabråne kraftstation som, när det begav sig, också ägdes av Bomullsspinneriet. Det levererar fortfarande elkraft vid tider med högvatten.

Kreativum är en av 19 Science Centers i Sverige. I Skåne finns det i Malmö och Lund. Men vi gillar Karlshamns version. Här finns 170 olika stationer där fantasi och upptäckarglädje stimuleras.

Här handlar det t ex inte om turkiskt ångbad utan vad händer med temperaturen om man sitter i en relativt trång låda! Att den stoger gissar alla tror jag men hur fort det går är kul att se.

Att lära sig samarbeta för att lösa en uppgift är en lärdom man har nytta av i livet. Här måste man vara två för att flytta plattor från ruta 1 till 2.

Det finns mängder av olika krävande stationer. Simone har lyckats balansera 14 spikar på den femtonde! Stor glädje!

Jag känner igen den gamla industrilokalens atmosfär, men att vara bomullsspinnare här var nog lite tuffare än vad alla glada besökare känner idag!

Papperstillverkning!

 Hur låter forsen i Mieån? Kul att lyssna hur tonerna förändras beroende på längd.

Man kan leka med grävskopa även om man är 14!

Att gå in torrskodd i ett vattenfall är väl en dröm sedan ungdomen och Fantomenäventyren.  

 Kul även om det inte går upp mot Bengalen och Fantomengrottan!

Att gunga här är inte bara att gunga utan att förstå hur den ena gungan påverkar hastigheten på den andra1

Det krävde två foton för att få lite skärpa på båda två barnbarnen.
Två våningar fulla med olika aktivitetsmöjligheter och en stor utepark. En dag, ja det går åt! Mat finns även om det är enkla rätter. Kul även för morfar och mormor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar