torsdag 6 november 2014

Östra Torps kalkugnar


Östra Torps socken är kanske mest känt för att där ligger Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt. En under bar fiskaffär och servering finns där också för övrigt, liksom övervintrande alfåglar som bruka ligga i vattnet utanför. Några kilometer in i landet ligger dessa helt underbara kalkugnar - en annan av socknens stoltheter!

Det är underbart vackra byggnader, minnen från en kalkbränningsindustri som startade på 1800-talet och fortsatte till 1954.

Kalkstenslagret i denna delen av Skåne är ca 40 m tjockt och det var förstås det som var orsaken till kalkindustrin här i Östra Torp.

Det finns kvar åtta ugnar, tre av dem är hopbyggda till en enhet.

Den stora byggnaden är också en kalkugn. Den höll på att byggas när verksamheten upphörde. Den är alltså aldrig använd.

Själva bränningen var en arbetsam procedur. Hela ugnen fylldes av kalksten varvat med kol ända upp till kupoltaket. Ingångshålet tätades med eldfast tegel, sedan fick ugnen brinna i 40 timmar. Resultatet blev 200 hektoliter bränd kalk och då hade 5-6 ton kol gått åt vid bränningen.
Hela tiden får jag lära mig nytt! Nästa gång, nöj er inte med Smygehuk, åk några km norrut och besök Östra Torps kalkugnar, en upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar