fredag 4 april 2014

Biskops-Arnö och Ekolsunds slott


Biskops-Arnö disponeras idag av Föreningen Norden som här har förlagt en folkhögskola "Nordens folkhögskola Biskops-Arnö" som också har en filial i Chile!

Förste kände innehavare av Biskops-Arnö är Gregers Birgersson, Birger Jarls frilloson!
Historien om Arnö är lång och omfattas av mycket kyrkligt innehav. Den siste ärkebiskopen som levde här var Johan Ulvsson och i samband med att han tillfångatogs 1520 brändes den dåvarande borgen. Den nuvarande byggnaden uppfördes ursprungligen 1731.

Vägen till Biskops-Arnö går över ett sund i Mälaren och tål inte mycket vattenståndshöjniing som den är just nu.

Undervisnings- och förrådslokaler på Biskops-Arnö.

Här på ön växer också Biskopseken. Upplands äldsta och största ek. Den beräknas vara från tiden då Johan Ulvsson, den siste biskopen på Arnö, levde, alltså omkring 600 år gammal! Omkretsen 7,25 m!


Det känns märkligt att känna på en trädstam som är 600 år gammal och har en yta, visserligen fårad och patinerad, men i stort sett är opåverkad av århundradena.

Ekolsunds slott
Slottet har en historia sedan 1300-talet. En av ägarna har varit Gustav Vasa och vars dotter Sofia under en längre tid bodde här, vilket även Gustav III har gjort.
 Raija Axell Ohlin som i delar av slottet bedriver preventiv hjärthälsokontroll och livsstilsbehandling för att förekomma hjärtsjukdomar. Det drivs under namnet Ekolsund Heart Centre-Hälsans Slott. Här har också den svenska versionen av Biggest loser spelats in!

Strax intill ligger också Ekolsunds Värdshus

Till slottet hör också en vacker park öppen för allmänheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar