torsdag 24 april 2014

Med gulärla kommer sommaren....

Som ett ädelsmycke lyser gulärlan emot mig i vårgrönskan. Årets första! På dagen, som är sommarens första dag här nere, enligt SMHI. Kan inte passa bättre!


Rödbenorna går gärna upp på något och låter sin klagan över en förbipasserande glada ljuda, verkligen ljuda, över omgivningen. Ingen kan undgå upprördheten!



Det bekommer inte gravänderna som lugnt sover vidare med näbbarna djupt nerstuckna i ryggfjädrarna.

En storspov har precis landat efter ännu en jublande flyktlek över ängarna.

I storkboet är lugnet totalt!

Kabblekorna blommar!

Ett magnifikt bibliotek i Harlösa!

I Krankesjön har skrattmåsarna bekymmer. Häckningsplatserna, de säv- och vassbevuxna små öar som funnits, har försvunnit under vintern. Det är mycket som tyder på att sjöns betydelse som fågelsjö är på väg att minska.
 För skäggdoppingarna tycks den dock vara ett toppenställe. Idag räknade jag till 125 ex och naturligtvis ser jag inte alla!


De små öar som finns är väl använda.

Fågeltornet står under bevakning, den fule fi kan komma! Eller....

.....är detta orsaken? Håken vet!

I bokskogen är den skiraste grönskan just kommen. Det är underbart i bokskogarna nu!



Det först här nere jag har noterat detta beteende från sothönsen. De går upp och betar på stranden likt gäss. Mycket beror nog på de ofta välbetade strandängarna.

Skedand....

.....och snatterand blir allt vanligare. I detta lilla vatten låg ett 70-tal snatteränder idag. Det hade varit  helt otänkbart för några tiotal år sedan.
Jag noterar att säv- och rörsångare är på plats. Svarthätta sjöng och den första svartvita flugsnapparen sågs! Det är så fint!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar