onsdag 6 juni 2012

Hercules dammar


Under 1899 startade Ler- och Tegelindustri AB Hercules lerbrytning på tidigare ängsmarker i gränsen mellan Rinkaby socken och Viby äng. Herculesdammarna är ursprungligen schakt där man tog upp lera till Hercules tegelbruk som var aktivt till 1968.


Sommaren 1774 hade bönderna i Yngsjö grävt ett dike genom flygsandsdynerna mellan Lilla Yngsjön och havet. Under vårfloden 1775 banade sig Helgeån en ny väg ut i havet genom detta dike, som snabbt förvandlades till en bred älv. Ån fick en lägre passpunkt ut mot havet och hela vattensystemet sänktes ca 60-70 cm. Detta har lett fram till den situation som råder idag.

Här häckar skäggdopping...

...och här har svarttärnan ett starkt fäste....

Jag hör rördrommen tuta i sin mistlur ifrån vassarna, rörsångare sjunger, en gök gal, fiskgjusen gör ett snabbt besök och flyger härifrån med en fisk i klorna. En skräntärna flyger över dammen och gör en plötslig störtdykning och även den kommer upp med fisk.

Hagtorn i strandzonen

Som varje bra fågelområde finns naturligtvis ett fågeltorn, och som varje bra fågeltorn har även tornet vid Herculesdammarna sina sädesärlor. Det tycks finnas ett starkt samband mellan fågeltorn och sädesärlor.

Här pågår matning av ungar för fullt och det verkar inte vara brist på mat!

Med tanke på de sländor ärlan tagit är det värt att nämna att dammarna är ett bra ställe för sländor och här arrangeras ofta sländexkurssioner för intresserade.


Jag fortsätter min vandring runt dammarna. Promenaden är ca 3,5 km och är en fantastisk upplevelse, inte minst de sångartäta miljöer som finns mellan dammarna och de sedan 1775 års vattensänkning blottlagda betesängarna.


Här är fantastiska miljöer för näktergalar, svarthättor, rör- och sävsångare, sävsparvar och här häckar pungmes.


Fortsättningen av promenaden går på Holmaspången



Här växer svärdslilja

"Månens silversken lyser över Hammarsjöns vattenvärld. Rördromens dova mistlur ljuder från flera håll och det vittljudande lätet bär ett par kilometer i den fuktiga nattluften. Två hanar sitter ute i Herculesvikens vassar och en tutande hane hörs från åmynningen i söder. Rördromens läte har alltid fascinerat och satt igång fantasin. Eftersom det starka lätet har liknats vid en avlägsen tjurs råmande kallades den förr ibland för "träskoxen."  Hämtat från Vattenrikets hemsida.
 http://www.vattenriket.kristianstad.se/plats/hercules.php

Hercules dammar är utan tvekan en av mina stora favoriter när man ska nämna en bra fågellokal!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar