lördag 18 oktober 2014

Löddesnäs, en skön dag i oktober


När vi kommer ner till havet möter jag silhuetten av Barsebäcks kärnkraftverk. Men vi har ju inte kommit hit för att se på nerstängda kärnkraftverk - vi vill se fågel!

Lars har startat upp redan och larmar snart ut några havsörnar!

Det är trevligt att börja skåda på en helt ny lokal. Man känner inte lokalens förutsättningar, vet inte var änderna brukar ligga, var skäggmesarna drar i vassen osv...Nils, Tina, Bo.

Nu har vi hittat två gamla, härligt vitstjärtade, havsörnar som sitter på några stenar rätt långt ut. Örn ger alltid en särskild skön känsla, jättekul!

Det drar förbi mycket fågel, mycket vitkindade gäss som här

Löddesnäs är en trevlig lokal. Välgjord spång leder från parkeringen, genom vassarna, ut till havet.

Örnarna tar en kort flygtur och slår ner på nytt, lite närmare nu.

När vi skådat en stund, bland annat sett flera gäng skäggmesar i vassarna är det dags för fikat, alltid en skön och trevlig stund. Bo, Lars, Tina, Nils.

Några föredrar att njuta av platsen via kajak.

Löddesnäs är inte bara vassar. Här finns väl utnyttjade promenadvägar genom trevliga buskmarker. Det var gott om småfågel här. Kungsfågel, gransångare, rödvinge-, tal- och koltrastar, bo- och grönfink var en del som gav liv i markerna här.

På ena hållet Barsebäcks kärnkraftverk och på andra hållet, Turning Torso i Malmö. Verkligen kända profiler runt Löddesnäs.

En jättetrevlig dag med höjdpunkter som skäggmes, blå kärrhök, fiskgjuse, storspov, mängder med vitkindade gäss och tofsvipor, och hagtornsbären lyser moget röda.

När vi kommer hem till Simrishamn möter vi Nils-Erik som fått ta hand om en upphittad stenfalk.

Det visar sig att den har ett svårt vingbrott som inte går att rehabilitera. Vår tidigare glada fågeldag förbyts i sorg över att behöva ta bort en sådan här härlig fågel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar