tisdag 28 oktober 2014

Stensjö by - en levande 1800-talsby!


Är det något man ska besöka i Småland så tycker jag att Stensjö by, någon mil N om Oskarshamn är ett givet mål. Bybildning från 1700-1800 talet och som lever ett fortsatt naturligt liv ännu idag. Ett kulturvärde av omätbar storlek!

Efter att kommit till gästparkeringen, sedan man kört på en vindlande grusväg, omgärdad av gärdsgårdar, möts man av en gammaldags toalettbyggnad. Denna är nybyggd men i samma sköna, gammaldags stil som övriga byn.

Här flödar barndomsminnena om iskalla vintermorgnar, och solvarma, doftande, sommarmorgnar!

"Det fattiga Smålands fattiga berg, de äga intet som rör mej" men nog blir man berörd av tanken att här har bedrivits jordbruk. Vilken möda har man inte fått utstå för att få maten för dagen.

Överallt betesmarker med massor av sten.

Byns byggnader ligger tätt samlade utefter bygatan.

Byns enda grå byggnad är en lada för förvaring av lövslåttern.

Byn ägs och brukas på gammalt sätt av Vitterhetsakademin, eller som det egentligen heter Kungliga Vitterhets- Historie och Antikvitets Akademien.

Jordbruket sköts utan konstgödning och besprutning. Plogdjupet i odlingarna är det samma som på 1800-talet. De gamla husdjursraserna prioteras.

Att gå här i byn är som en lisa för själen. Det är tyst, en spillkråka ropar bort över skogen, det är får i de gärdsgårdsomgärdade hagarna.

Den klassiska röda färgen på äldre byggnader på landet passar så väl in i denna magra miljö.

Utrymmena i grunderna, där hässje- och gärdsgårdsstörar brukade förvaras även i min barndoms gård!

Alla gärden och hagar är omgärdade av gärdsgårdar. Det ger en skön känsla för ögat!

Stensjö by, en Sveriges allra finaste platser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar