fredag 25 mars 2016

Östra Hoby - ett hembygdsprojekt


Jag har ingen som helst koppling till Östra Hoby. Men är ofta här, åker genom byn, ser med förundran skylten "Lulas kafé" och inser naturligtvis att för många betyder denna bygden väldigt, väldigt mycket. Så får jag då möjligheten att lära mig mer. Ett projekt har samlat kunskapen om Östra Hoby och har en utställning i samband med konstrundan.

Utställningen visas i "Folkhemmet", vilket underbart namn! Det är byalaget som nu hyr lokalen som kyrkan var på väg att sälja, men nu räddats kvar som en gemenskapslokal för byn och bygden.

Med stolthet visas Östra Hobys äldsta dörr

På "Folkhemmets" scen visas gamla filmer på arbetet i jordbruket och annat som skedde i bygden.

Östra Hoby har, naturligtvis, som nästan alla lite större byar haft en affär. Den sista var "Runes".

 Anna Toftegaard Jensen, inflyttad sjuksköterska från Köpenhamn för 7 år sedan. Matilda Pyk, känd från teater- och filmvärlden, driver nu "Tid och rum", pensionatet för den/de som vill lära känna Österlen på rätt sätt. Fredrik Öster, driver "Lulas café", espressobaren i Östra Hoby, i gamla affärslokalen. Else Olsson, driver "Roskraft" plantskolan som specialiserat sig på rotäkta rosor. En stark samling namn som Östra Hoby kan visa upp!

I lokalen bredvid finns en fotoutställning med Anke von Belino (BioFoto) och Hans Kongbäck (Naturfotograferna). Foton kan förstås inte avfotograferas, men det är mycket hög klass på fotona. 
 Nu har jag lärt mig mycket nytt om Östra Hoby!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar