lördag 14 maj 2016

Coccothraustes i Jordberga!


Månadens samling sker vid Jordberga dammar, ledd av Tina. Detta är ett nerlagt sockerbruk. Som alla nerlagda industrier finns mycket rester kvar, lämnade till framtiden att rosta, förmultna, försvinna. Platsen används nu för utvinning av naturgas i en helt ny anläggning.

Men för fågelskådare är dessa miljöer ofta intressanta, så också denna. Dammarna är häckningsplatser för många fåglar. Gråhakedopping snatterand och rörsångare är några karaktärsarter. För att inte glömma törnsångare som tycks finnas i varje buske!



Inte mindre än två par bruna kärrhökar finns här och de visar villigt upp sig! Underbara fåglar!

Det är mycket flyktlekar som pågår i häckningsprocedurens ganska tidiga skede. Det är eleganta turer i luften, färgprakt, och en känsla av parsamhörighet! Så fint!

Det gamla sockerbrukets konstsalong!



Rapsen blommar!

Jordberga dammar ingår i den storsatsning som pågår att restaurera Tullstorpsån. Här ser vi och besöker en del av den restaurerade åsträckan.

Här pågår dessutom andra experiment. I dammen till vänster har det planterats vass av olika sorter för att senare kunna användas i biogasanläggningen i Jordberga.

Vi besöker också Bosängarna (jag tror de heter så) där nya våtmarker anlagts. Det pågår en harstämma!

Slutligen besöker vi också Börringe mad, återigen en nyanlagd våtmark med ett väldigt rikt fågelliv. Toppen av dagens skådande blev svarttärnan som likt en stor svala for fram över vattnet. Här är det raps som speglar sig i vattnet! Ljuva sommar! 

Ett glatt cykelgäng önskade oss lycka till och for vidare....så gör också vi....om en månad....till Vårhallarna i Simrishamn. Härligt sällskap det här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar