Google+ Followers

måndag 9 maj 2016

På väg till Stora Karlsö


Det är mörkt och mycket tidig morgon när vi lämnar Skåne för att ta oss till Gotland och Stora Karlsö. Första stoppet är i Oskarshamn där vi tar oss ombord på färjan till Visby. Det är underbart väder och det visar sig hålla i sig hela resan.

I Visby blir det bara ett stopp för hämta hyrbil....

.....sedan blir det fågelskådning vid Paviken, en av Gotlands finaste fågellokaler.

Vi hittar, efter lite letande, fågeltornet. Här är Dag och Sten igång med skådande och fotande.

Paviken är en avsnörpt havsvik som avvattnas av Idån. Den har i en förfluten tid varit en idealisk naturhamn och arkeologer har funnit rester efter hamnanläggning i Idåns utlopp i havet.

Nu är det en jättefin fågelsjö. Här har rastande vitkindade gäss just lyft.

Vi får en härlig stund med ängshök, brun kärrhök, årta, snatterand, skedand, en hägerkoloni, skräntärna och förstås även lite fisktärnor, bland annat!

 Efter stunden vid Paviken tar vi oss åter till Visby för att ordna boendet och en bit mat. Det är ett kärt återseende att möta ringmuren och känna av de historiska vibbar som svävar över Visby.

Strandskata som mer och mer intar städernas havsnära områden tycks spegla sig. I motljuset från den nedgående solen blir det bara en svart silhuett.

Vi strövar på gångvägen från Snäckgärdsbaden in mot staden i en behaglig sommarvärme.

Ljuset är gudomligt....

....och de seglande båtarna har närmast snigelfart!

Var man än går fram i Visby möter man ruiner forntida minnen.

Tänk att åter kunna sitta i skjortärmarna på en uteservering, ta sig en öl, njuta av god mat och trevliga kamrater efter en bra skådardag! Härligt!!

Fortfarande varmt och skönt i den nedgående solen vandrar vi mot hotellet med ringmur på ena sidan och havet på den andra. Kvällen inbjuder fortfarande Visbybor och besökare att slicka i sig av den första riktiga sommarkänslan.

Som hundratals gånger förr blir det oemotståndligt att fotografera för att försöka fånga lite av den värme, den vällust vi njuter av i stunden.


I detta fantastiska ljus ligger några fåglar och småäter....

....och en kanotist får en skön färd hem utefter stranden.
I morgon Stora Karlsö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar