måndag 12 maj 2014

Lisabon - Upptäckarmonumentet, Berardomuseet, Jeronimoklostret och brun majna!


I stadsdelen Belem, någon mil utanför Lisabons centrum, har några av de viktigaste portugisiska sevärdheterna sitt hemvist. 
Padrao dos Descobrimentos - Upptäckarmonumentet är ett. Uppfördes till 500-årsminnet av Henrik Sjöfarares död 1460. Bland personerna på monumentet kan ses kung Manuel I, poeten Camões,  Vasco da Gama, Magellan, Cabral, efter prins Henrik Sjöfararen i fören som håller ett litet kärl. Den enda kvinnan är drottning Felipa i Lancaster, mor till Henrik Sjöfararen!

Det är ett mäktigt monument som ligger vid stranden till Tejo på den plats där Vasco da Gama utgick från när han gjorde resan till Indien. Han såg inte bron över Tejo som är det Fia ser när hon spanar ut likt Henrik Sjöfarare.

Den äldsta av de två broarna över Tejo leder mot Setubal och på vilken vi lämnade Lisabon.

Den andra sevärdheten här är Museu Colleccao Berardo, Berardomuseet. Här finns en av världens mest hyllade moderna konstsamlingar med verk av Warhol, Picasso, Dali, Duchamp, Magritte och Miró bl a. 

I parken här är det full aktivitet i gymmet!

Blåregnet blommar.

Så har vi slutligen den tredje sevärdheten här i Belem, Mosteiro dos Jeronimos, Jeronimoklostret. Påbörjat 1502, byggt i emanuelstil. Med på världsarvslistan! Här ligger Vasco da Gama begravd liksom poeterna de Camoes, Pessoa och Herculano.

Portalen är magnifik!




Vasco da Gamas grav

Slutligen, en brun majna! En art som förmodligen etablerat sig från burfåglar men som nu har en viltlevande stam här. Stor som en stare med mycket karaktäristiska vita vingfläckar som riktigt lyser när den flyger! En sevärdhet för en fågelskådare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar