måndag 12 maj 2014

Sintra - Castelo dos Mouros


Efter några dagar i en het storstad började vi längta efter lite nytt! Vi tog helt enkelt tåget till Sintra. Staden som är berömd för sin moriska borg, det berömda palatset, platsen man måste besöka när man är turist i Lisabon.
Vi åker som sagt tåg. Från Estoril får man då byta tåg i Campolide där vi från stationen får bekanta oss med Aqueduto Aguas Livres. Den 58 km långa vattenledningen påbörjades1732, togs i bruk 1748 och tillhörde de få byggnader som klarade sig helskinnad i den jordbävning som drabbade Lisabon 1755.

Den mest kända delen är just denna där den sträcker sig över Alcantaradalen. Den har sedan starten levererat vatten till Lisabon och gör så fortfarande!

Det första vi ser när vi stiger av tåget i Sintra är den moriska borgen som balanserar allra högst upp på Serra de Sintra.

Nästa ögonblick upptäcker man det kungliga palatset med sina världsberömda skorstenar.

Sintra är en obeskrivligt vacker plats som måste upplevas för att helt komma till sin rätt.

Mängder av vackra byggnader. Efter Lisabon känns det som att komma till landet. Det är friskt och skön luft. Det är mycket natur och fågelsången har en helt annan fyllighet.

  En madonnastaty glimtar fram mellan lövträden när vi sätter oss ner för en svalkande öl.

Vi bestämmer oss för att besöka den moriska borgen. Det är brant och ganska långt på vindlande serpentinväger så vi tar den rundtursbuss som finns. Trångt men god stämning!

Ideligen får vi sådana här utsiktsglimtar i den lummiga grönskan.


En av de vackra borgar runt Sintra

Sista delen upp till Castelo dos Mouros, morernas borg, är det åter apostlahästarna som får göra jobbet. Vi passerar bl a utgrävda förvaringsplatser för säd och andra förnödenheter.

Så är vi då här.

Borgen byggdes av morerna när de erövrade den iberiska halvön på 8-900-talen. När portugiserna (Afonso Henriques) intog Lisabon 1147 överlämnades borgen frivilligt.

Det är en imponerande anläggning och den blir än mer imponerande när jag börjar gå på vallarna!

Ser man på, en turist!


 Det är en vidunderlig utsikt från borgen.

Här är tåget tillbaka men vi bestämde oss att göra en ny trip till Sintra dagen efter.

Tågtrafiken fungerade oklanderligt. Många tåg är försedda med solskydd för fönstren som samtidigt fungerar som reklamplatser. Trots att det inte ser ut så, så ser man bra ut!

 Alla tåg är fina och välstädade. Överhuvud taget är Lisabon en väldigt ren och välskött stad.

Varmt är det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar