lördag 13 oktober 2012

Christinehofs ekopark

Carl Piper, "den röde greven", äger Högestad fideikommiss i vilket Christinehofs ekopark ingår. Det innebär att han äger 13000 hektar mark, 1,5 % av Skånes yta. Han har SM-medaljer i banracing och har blivit tilldelad en Fågel-Oscar av Skånes Ornitologiska Förening för sitt viltvårdande arbete.


Det "rosa" slottet har nu målats gult som arkitekten, fortifikationsmurmästaren Georg Mockelten, ursprungligen ville. Slottsbygget påbörjades 1737 av Christina Piper som 1725 hade köpt alunbruket i Andrarum. Den rosa färgen utgjordes av färg från detta bruk och slottet behöll denna färg till bara några år sedan när det alltså målades gult.

Sin Fågel-Oskar fick Carl Piper bl a för sitt skapande av våtmarker som t ex Borstakärren här vid Christinehof.




Jag vandrar i sköna lövskogar utefter Verkeån. Det var alltså härifrån man skeppade alun från ner till Haväng där större båtar tog vid. Det är svårt att föreställa sig att några större laster kunde tas i denna å med sitt,  på många ställen begränsade djup



Vandringsleden följer Verkeån och fortsätter ända ner till Haväng där havet möter. Nu stannar jag vid Alunbruksbyn.


Här finns Kaffestugan....
 


....och Verkelängan med möjlighet till övernattning...
 


...underbar bymiljö....
 

När alunbruket var i sin glans dagar levde här 900 personer. Där fanns skola, ålderdomshem, tingshus och brandkår. Christina Piper var egen domare och införde lokala mynt.


Verksamheten slutade helt på 1920-talet. Kvar finns rester av det röda gruset som blev efter skifferbearbetningen och som alltså var anledningen till "det rosa slottet".


Det är ett underbart vackert landskap att vandra i. Här finns mycket att utforska. Nästa gång ska jag ge mig på själva slottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar