tisdag 4 mars 2014

Knölsvan - lite av historien

Knölsvan - Cygnus olor 
Namnet kommer från tyskans Höckerschwan. "Knöl" hänsyftar till den näbbknöl som är arttypisk. "Svan" är ett samgermanskt ord betyder ungefär "ljudande, klingande" som troligen syftar på sångsvanens läten men kanske också kan hänföras till knölsvanens vinande från vingpennorna vid flykt. Uppgifter ur "Svenska fåglars namn", Tommy Tyrberg.

Idag häckar omkring 7500 par i Sverige. Den är alltså väl utbredd i landet och på fortsatt frammarsch norrut.
Men det har inte alltid varit så. i början på 1900-talet fanns den bara häckande i allra södraste Sverige. men även där försvann den p g a förföljelse. EinarLönnberg angav 1929 att den sista vilthäckande honan sköts i Krankesjön 1923. Nittio år sedan!

Men ännu längre tillbaka var antalen stora, så stora att man anordnade jakter i samband med svanarnas ruggning då fåglarna inte flygande kunde komma undan. "der (Skåne) hvarje år kring den 8:e Augusti en stor jagt anställes af Länets Höfding, åt hvilken, från äldre tider, svanjagten varit öfverlåten". En enda sådan jakt kunde inbringa ett byte av upp till 600 fåglar.

 Befolkning i Skanör hade fattiga tider när sillen inte längre gick till och förutom ett magert jordbruk var vingpennor från knölsvan en av de största inkomstkällorna. De insamlades och såldes som skrivpennor, långt för reservoir- och kulspetspennornas tid.

Men går man tillbaka till 1621 då stod det i Gustavi Adolphi Stadga "skiuter någon Swan, han skal til lijfwet straffat warda" Detta gällde i en omkrets av 10 mil runt Stockholm.

Paren lever i livslånga äktenskap. Bilderna här är från ett sådant par som i sina häckningsförberedelser ägnar mycket tid åt varandra.

Det är mycket kramande med halsar, ständiga böjningar ner i vattnet med huvudena, vattentramp med fötterna. Allt försiggår under relativ tystnad och med en sirlig elegans!
Tack för att det första återkommande paret till Krankesjön 1934 har lyckats bli till våra dagars 7500 par. Måtte människan vara klokare i sin framtid än vad som varit bakåt!

2 kommentarer: