tisdag 1 oktober 2013

Lilla Hammars näs


Sista anhalten för denna gången på Falsterbonäset var Lilla Hammars näs. Det är en lokal där avstånden är långa, men så fågelrikt! Det blev höjdpunkten på vår miniresa till Falsterbo.

Två havsörnar mötte upp....

....liksom denna pilgrimsfalk.

Det var väldigt gott om kustpipare.....

 ....liksom gäss. 2-3000 vitkindade gäss, lite grågäss, kanadagäss och en bläsgås!
 Här fanns ett tjugotal storspovar, ett hundratal tofsvipor, några tusen bläsänder, stjärtand, kricka, vigg m m. Detta ÄR absolut en av de bästa lokalerna på Falsterbonäset. Men den kräver sin skådare, rätt långt att gå, helt oskyddad för vindarna och långa avstånd ger inga njutobsar, men ack vad mycket fågel!!!

Nå tillbaka till Ljungen där dagen bjöd på vitkindade gäss, vad annars? Idag hade de till och med invaderat själva Ljungen och skötte naturvården tillsammans med de naturvårdsarbetande korna.

Det var inga rovfåglar uppe idag så det blev lite korsnäbbsskådning istället.

 Kännetecknande för korsnäbbar tycks vara att de får se ut hur som helst! Som t ex den lätt rosbruna här ovan, en mera grå individ här....

....en karmosinröd snygging....

.....samt en ljus individ! De sista två bilderna är fotade mellan Höllviken och Fredshög.

Falsterbo vid denna tiden på året är något av en oslagbar fågelupplevelse. Elva havsörnar, nio rovfågelarter! Trots avsaknad av någon riktigt tung raritet var vi mycket nöjda med den lilla trippen! 

Som en fin avslutning fick jag se en amerikansk bläsand på vägen hem, men det är en helt annan sak i en helt annan del av Skåne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar